Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Karlovarský kraj

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Karlovarský kraj


Karlovarský kraj je krajem od roku 2001, a hejtmanem Karlovarského kraje je Josef Pavel.Tento kraj najdeme jako malou pohraniční oblast severozápadních Čech , která je důležitá svým lázeňstvím ,,těžbou i zpracováním hnědého uhlí.


Rozloha kraje je 3 314km2
Počet obyvatel 304 823
Počet obcí 132


Významným a hlavním centrem karlovarského kraje je lázeňské město Karlovy Vary s počtem obyvatel 56 tisíc . Hustota obyvatelstva na km2 je : karlovarská oblast 75 lidí na km2 , sokolovská oblast 126 lidí na km2 , chebská oblast 93 lidí na km2.
12,4 % nezaměstnanosti .

Povrch – podél státních hranic se táhne pásmo Krušných hor , na západě přechází do výběžku Smrčin .Jižní část vyplňuje Slavkovský les a severní výběžky Českého lesa . Mezi těmito dvěma pohořími se území snižuje do Sokolovské a Chebské pánve .Východní část oblastí uzavírají Doupovské hory – sopečného původu .

Vodstvo - Důležitou řekou je řeka Ohře , další řeky jsou : řeka Teplá , řeka Svatava , řeka Rolava , řeka Plesná.
Vodní nádrže – Jesenice , Skalka , Nechranice

Podnebí - teplota a srážky závisí především na nadmořské výšce .Nejdrsnější podnebí je dolní výběžek Slavkovského lesa .V okrajových pohořích se projevuje západní proudění od Atlantského oceánu.

Hospodářství - Karlovarský kraj je nejenom krajem léčivých minerálních pramenů,ale i krajem známých průmyslových závodů s výrobou skla a porcelánu . Centrum strojírenství a textilního průmyslu je město Cheb . Město Sokolov je střediskem Sokolovské pánve , kde se hnědé uhlí nejen těží , ale i zpracovává.Těžba uranové rudy v okolí Lázní Jáchymov .
Karlovarský kraj má málo orné půdy (převládají zde podzolové a horské půdy) a také chov užitkových zvířat nevyčerpává všechny své možnosti .
V karlovarském kraji převládají lázeňské služby (Karlovy Vary , Mariánské lázně, Lázně Kynžvart , Konstantinovy lázně atd.)
Městská doprava je řešená především trolejbusy a autobusy .

Zajímavosti - Mariánské lázně – zpívající fontána ,malá vysutá lanová dráha ,jezdí se tu plochá dráha,léčba studenými prameny.
Karlovy Vary –léčba teplými prameny ,výroba trolejbusů ,výroba lázeňských oplatků, Filmový Festival




PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT